Caju Crud, 150g | Solaris Originar din nord-estul Braziliei, „acaju” sau „nuca ce se produce singură”, cunoscută actualmente și sub denumirea de caju, reprezintă un fruct oleaginos ce este apreciat îndeosebi de către vegetarieni, vegani sau raw-vegani, nu doar ca o sursă excelentă de lipide sănătoase, vitamine și minerale, ci și ca o alternativă la proteinele de origine animală, folosite pentru a obține produsele lactate. Nucile de caju, împreună cu alte semințe și fructe oleaginoase, reprezintă ingredientul principal al rețetelor vegetale ce înlocuiesc cu succes lactatele.Caju reprezintă fructul arborelui Anacardium Occidentale, un arbore înalt ce face parte din familia Anacardiaceae, împreună cu fisticul, sumacul și mango. Forma acestor nuci este una alungită și arcuită, ce se aseamănă cu reprezentarea unui rinichi sau a unei boabe de fasole. Miezul de caju este protejat de un înveliș dublu, o coajă tare în exterior și o pieliță protectoare în interior.O particularitate cu totul aparte pe care o prezintă caju se referă la faptul că acesta crește în prelungirea mărului de caju, o drupă ce este în realitate un fruct fals al acestui arbore. Aceste mere de caju sunt și ele comestibile, putând fi consumate crude sau preparate, însă ele sunt adeseori accesibile doar pentru populațiile țărilor producătoare.Arborii de caju se cultivă îndeosebi în Vietnam, India, Coasta de Fildeș, Nigeria, Indonezia și Tanzania. Recoltarea se realizează atunci când merele și nucile de caju se coc și cad pe pământ. Merele sunt adunate, nucile de caju se separă de mere, se lasă la deshidratat câteva zile sau sunt supuse unor tratamente termice înainte de a li se desface cojile și cel de-al doilea înveliș protector. În cele mai multe țări, acest proces se realizează manual, acesta fiind și motivul principal pentru care prețul nucilor de caju este, în general, mai ridicat.Nucile de caju sunt extrem de nutritive, bogate în macro și micronutrienți. Poate fi integrat în alimentație crud sau în anumite rețete, practică des întâlnită mai ales în bucătăria africană și cea specifică Americii de Sud. Urmărește secțiunea de rețete de mai jos pentru mai multă inspirație în bucătărie.Valori nutriționaleO cantitate de 100 g caju conține aproximativ: 44% lipde, 29% glucide și 18% proteine. Caju este o sursă bogată de lipide sănătoase, în special mononesaturate, dar și polinesaturate, și conține îndeosebi acizi grași precum Omega 6 și Omega 9. Conținutul de carbohidrați complecși și proteine al nucilor de caju este, de asemenea, unul consistent, din punct de vedere cantitativ.În cee ce privește microelementele, caju abundă în vitamine și minerale esențiale pentru un organism sănătos. Regăsim în structura nucilor caju:vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina A, E și K.minerale precum: magneziu, fosfor, potasiu și calciu (în cantități mari), dar și sodiu, fier, zinc și cupru.De asemenea, nucile de caju au un indice glicemic scăzut și sunt bogate în antioxidanți, în special în carotenoizi și polifenoli, antioxidanți ce întăresc sistemul imunitar și previn îmbolnăvirile.Aportul caloric al caju100 g de caju conțin 553 kilocalorii. Numărul de calorii al nucilor de caju este mai mic decât cel al altor nuci și semințe. Consumul de caju nu conduce la creșterea greutății corporale, ci dimpotrivă, susține metabolismul și arderea grăsimilor. Datorită aportului considerabil de acizi grași sănătoși, nucile de caju pot fi considerate un ingredient sățios, ce conferă energie timp îndelungat și elimină poftele alimentare, cu precădere cele pentru carbohidrați.Beneficii ale cajuCaju conferă o sumedenie de beneficii organismul tău atunci când este integrat în alimentație. Te invităm să descoperim împreună o parte dintre acestea:previne afecțiunile cardiovasculare – grăsimile nesaturate din compoziția nucilor caju au rolul de a reduce nivelul colesterolului rău (LDL), reduc inflamațiile din organism și contribuie la menținerea sănătății inimii și a sistemului circulator. Potasiul și magneziu provenit din caju scad tensiunea arterială.fortifică sistemul muscular și osos – datorită conținutului foarte mare de magneziu, fosfor și calciu, minerale esențiale pentru dezvoltarea oaselor, țesuturilor musculare și a organelor, la modul general.îmbunătățește activitatea sistemului nervos – acizii grași și complexul de vitamine B asociate consumului de caju susțin funcția cognitivă, procesele cerebrale și buna funcționare a unor neurotransmițători ce au rolul de a echilibra dispoziția emoțională. Previn declinul cognitiv și demența.menține sau îmbunătățește sănătatea oculară – caju este o sursă de luteină și zeaxantină, doi carotenoizi care sunt absorbiți direct de retină, formând la nivelul ei un strat protector împotriva razelor UV nocive. Totodată, previn degenerescența maculară datorată înaintării în vârstă.previne anemia – datorită mineralelor precum fier și cupru, ce contribuie la formarea hemoglobinei, având acțiune anti-anemică.combate acțiunea radicalilor liberi – caju conține antioxidanți care inhibă procesele oxidative din organism, prevenind îmbătrânirea prematură.conferă sănătate pielii – reprezentând o sursă importantă de fitochimicale, proteine, antioxidanți și minerale, caju previne ridarea și îmbătrânirea tenului, stimulând producția de colagen și acid hialuronic la nivelul pielii.contribuie la scăderea glicemiei – creșterea consumului de lipide conduce la scăderea cantității de carbohidrați ingerați în timpul zilei. În plus, magneziul ajută corpul să secrete insulina, cu rol de reglare a metabolismului glucidelor. Din aceste motive, nucile de caju sunt indicate în regimul alimentar al persoanelor ce prezintă diabet.conferă un somn odihnitor – caju conține magneziu, ce poate fi considerat un sedativ natural și triptofan, un aminoacid esențial care se transformă în serotonină, facilitând relaxarea și somnul regenerator.Modalități de a consuma cajuCaju este un ingredient versatil, ușor de integrat în alimentație, apreciat mai ales de către persoanele ce urmează un regim vegetarian, vegan sau raw-vegan, dar și de către persoanele ce țin post sau unele diete, precum dieta ketogenică. Având numeroase beneficii asupra organismul, recomandăm caju tuturor persoanelor care își doresc să aibă o alimentație cât mai sănătoasă.Te poți bucura de gustul delicios și de proprietățile nutritive ale nucilor caju consumându-l crud, ca atare sau copt ori îl poți adăuga în compoziția unor preparate culinare diverse, fie că vorbim de cele dulci sau sărate. Poți să combini caju crud cu fructe deshidratate și alte nuci sau semințe, pentru o gustare rapidă, dar sănătoasă și sățioasă. Îți recomandăm un „Mix de caju și merișor” de la Solaris, dacă îți dorești un mix deja preparat sau „Musli cu merișor și caju”. Toarnă peste musli lapte, iaurt sau orice tip de suc preferi și în mai puțin de 5 minute vei avea un mic dejun delicios, cu fulgi de ovăz și caju. Nucile de caju crude pot fi adăugate la granola, peste salatele de fructe și într-o mulțime de rețete de deserturi raw-vegane.Caju poate fi un ingredient original și în salate, diverse mâncăruri (în special în mâncărurile cu fasole verde), în combinație cu orez, în rețetele asiatice de noodles, în diverse creme și pateuri și, nu în ultimul rând, în rețetele pentru prepararea „lactatelor vegane”.
Nu există recenzii deocamdată.